Ontdek “Chez Alfred”
Uw restaurant@home
Chez Alfred biedt traditionele Belgische gerechten die op de minuut worden bereid door de chef-koks in onze restaurants.
No-nonsense, gezonde, overvloedige gerechten, gestoofd met ultraverse en onberispelijke kwaliteitsproducten die zorgvuldig zijn geselecteerd door kleine lokale producenten. Chez Alfred maakt het verschil omdat zijn team 7 dagen per week beschikbaar is om zijn klanten dezelfde service te verlenen als een restaurant.
Beschikbaar voor bezorgen en afhalen.
Ons restaurant is momenteel gesloten vanwege de laatste Covid maatregelen opgelegd door de regering.
- Elke dag open vanaf 10u
- Keuken non-stop open van 12 tot 24u (behalve op zondag en feestdagen tot 23u)
Laatste bestelling om middernacht. - Geen reservatie, behalve voor groepen vanaf 15 personen op de bovenverdieping. Eerste verdieping reserveren
- Verwarmd terras het hele jaar geopend
- Makkelijk parkeren
Wij accepteren creditcards : Maestro – Visa – Mastercard – American Express
- Gesloten op 24/12 en 31/12 vanaf 15u
In de keuken aan het fornuis staat Thierry Strauven bijgestaan door zijn ploeg vol wilskracht. Hij stelt u een kaart en menu voor van extra verse kwaliteit (geen vacuum of diepgevroren gerechten). Deze producten worden geleverd door Belgische handelaars met zorg door ons uitgekozen. We geven de voorkeur aan producten (groenten en fruit) van het seizoen.
Al onze gerechten worden met liefde en vakkennis bereid in het huis: ijs, gebak, sauzen, frietjes, kroketten, enz…
Radis, Fleur de sel de Noirmoutier | 9,75 € |
Cervelas extra en dégustation | 9,75 € |
Chester céleri en dégustation | 9,75 € |
Croque Messieurs | 16,00 € |
Bacon club au poulet fermier pommes frites | 24.50 |
Cannibale | 17.00 € |
Tomates aux crevettes grises d’Ostende | 25,00 € |
Salade de crevettes grises d’Ostende | 25,00 € |
Salade de poulet fermier, mayonnaise | 22,00 € |
Fondus au parmesan maison | 18,00 € |
Oostendse grijze garnaalkroketten | 18,50 € |
Carpaccio de Saumon frais d’Ecosse red label, toasts | 23.00 |
Mini croquettes de crevettes d'Ostende | 15.50 |
Crottins de biquette belge chauds au miel | 21,50 € |
Œufs provenant de poules belges élevées en liberté | |
Omelette nature, au fromage ou au jambon | 18.00 € |
Omelette aux crevettes grises | 24,25 € |
Oeufs plats, saucisses de Francfort | 18.00 € |
Uitsmijter au jambon | 18,00 € |
Witloofs au gratin, pommes purée | 23,00 € |
Boudins noir et blanc, purée terre et ciel | 25,25 € |
Filet américain, pommes frites Recette inventée par Joseph Niels en 1924 | 25,00 € |
Pied de porc à la bruxelloise, pommes frites | 23,50 € |
Saucisse fraîche, stoemp de carottes | 25,25 € |
Gentse waterzooi van hoevekip | 25.25 |
2 Solettes d’Ostende meunières (±200 gr la pièce), pommes natures | 33,50 € |
Entrecôte (Irish beef) grillée Maître d'Hôtel ± 350 gr., pommes frites | 32,75 € |
Entrecôte (Irish beef) au poivre vert ± 350 gr., pommes frites | 33,75 € |
Entrecôte (Irish beef) au poivre vert à la crème ± 350 gr., pommes frites | 34,50 € |
Pommes frites (sans produits chimiques) | 5.00 € |
Sauce béarnaise maison | 5,25 € |
Salade verte, mixte ou de tomates (no salad as a meal) | 9,00 € |
Légumes du jour | 10,00 € |
Royal Stilton cheese, water biscuits | 11,00 € |
Pâtisserie et crème glacée faites maison Gebak en ijs huisgemaakt | |
Parfums du jour | 10,50 € |
Crème brûlée à l’orange | 10,50 € |
Dame blanche Chantilly | 11.00€ |
Meringue glacée, chocolat chaud | 11,50 € |
Sorbet du jour | 10,50 € |
Gaufre de Bruxelles, fraises, Chantilly | 10,50 € |
Gebak van de dag | 10.50 |
Flan caramel | 10,00 € |
Apéritifs /Cocktails | |
Martini vermouth rouge/dry/blanc | 7,25 |
Porto rouge Churchill’s | 7,50 € |
Sherry Bodega Rey Fernando | 7,25 € |
Vin blanc cassis (Kir) | 7,25 € |
Campari/Picon avec eau | 7,25€ |
Campari orange pressée/Picon vin blanc | 8,00 € |
Pineau des Charentes | 7,25 € |
Aperol Spritz | 9,25 € |
Coupe de champagne / 15 cl | 12,50 € |
Coupe de champagne / 15 cl à la crème de framboise | 13,00 € |
Coupe de champagne / 15 cl à la crème de pêche | 13,00 € |
Coupe de Prosecco/ 15 cl | 9,25 € |
Bloody Mary | 11.50 € |
Mocktail maison sans alcool | 8.00 € |
Bières en bouteille / Bieren in fles | |
Dupont Saison Bio 25 cl/Flo 58 grand cru bio 33 cl | 5,25 € |
Duvel (Moortgat) 33 cl / Leffe brune 33 cl/Triple Karmeliet 33 cl | 6,00 € |
Chimay bleue/tripel westmalle trappiste 33 cl | 6,00€ |
Gueuze Boon 37,5 cl/Kriek Boon 37.5 cl | 6,50 € |
Gordon Finest Scotch 33 cl | 5,75 € |
Jupiler N.A. 25 cl | 5,25 € |
Leffe Royale Cascade IPA 33 cl | 6,00 € |
Orval trappiste 33 cl | 6,50 € |
Leopold 7 bio 33 cl | 5.50€ |
Bières à la pression | |
Jupiler 32 cl | 4,50 € |
Jupiler pot 50 cl | 6,25 € |
Leffe Blonde | 5,50 € |
Blanche de Hoegaarden 33 cl | 5,50 € |
1/5 Perrier / 1/5 Bru naturelle | 4,50 € |
Coca-Cola / Orangina/Coca Cola Zéro | 4,50 € |
1/2 Bru naturelle/ 1/2 Bru gazeuze | 5,95 € |
Tonic Fever-tree | 4,50 € |
Limonade “Nassau” / Thé froid maison | 5,25 € |
Jus d’orange, citron ou pamplemousse pressé frais | 7,00 € |
Jus de tomate frais | 7,25 € |
Sirop menthe, grenadine ou cassis en supplément | 1,00 € |
Vins au verre et en carafon / Sélection A-J & F Niels | ||
Verre | 7,25 € | |
Carafon 1/2 litre | 21,75 € | |
Bouteille 75 cl | 29,95 € | |
Bordeaux Rouge A.C. (Merlot) mise J.P. Moueix M.O. 2016 / H. Ancart | ||
Gamay de Touraine M.D.2019(Marionnet) / J.-L. Moerman | ||
Chardonnay 2018-19 Cave des Collines du Bourdic VDP OC M.D. /Picha | ||
Riesling d’Alsace, Cave Cleebourg, MP, 2017-2018 | ||
Sauvignon de Touraine 2018-19 M.D. | ||
Château Roubine La vie en rose Rosé 2019 | ||
Vins en bouteille Rouges | ||
Zédé de Labegorce M Margaux 2015 | 57.50 | |
Vietti Dolcetto d'Alba Tre Vigne MD 2018 | 47.00 | |
St Nicolas de Bourgueil Loire 2018 | 33,00 € | |
Chateau Grand Corbin Despagne Saint Emilion 2015 | 80,00 € | |
Primitivo rosso di Manduria Puglia 2017 | 39,00 € | |
Ch. Clauzet Saint-Estèphe 2015 M.C. | Verre 75 cl | 12,50 € 59.50 |
Chateau Fonbel Saint Emilion Grand Cru 2015 | Verre | 11.50 € |
Bouteille 75 cl | 55.00 € | |
Bourgogne Côte d'Or Pinot Noir Vaudoisey Creusefond MD 2017 | Verre | 8.50 |
Bouteille 75 cl | 42.00 | |
Côtes du Rhône Réserve Mont Redon 2018 | 33.00 | |
Sancerre rouge H Bourgeois Chavignol MD 2016/2017 | 46,00€ | |
Crozes Hermitage Côtes du Rhône Jaboulet Ainé les Jalets MD 2017-2018 | 48,00€ | |
Fiefs de Lagrange Saint Julien 2015 | verre | 15,00€ |
bouteille 75 cl | 80.00 | |
Chateau Thivin côte de Brouilly 2018 | 39.00 | |
Chateau Barrail du blanc Saint Emilion 2015 | la demie | 27.00€ |
Blanc et Rosé | ||
Sancerre Blanc H. Bourgeois Chavignol MD 2018-2019 | la bouteille | 45,00 € |
la demie | 24,00 € | |
Château Roubine Cru Classé Côtes de Provence Rosé 2019 | 39.00 | |
Chablis Bourgogne Blanc Gilles et Nathalie Fèvre MD 2018 | 45,00 € | |
Champagne | ||
Louis Roderer Brut Premier | 95,00 | |
Vins bio et nature | ||
Château Valcombe Epicure 2015-16 AOC Ventoux | verre | 7,75 |
50cl | 26.50 | |
75cl | 37,00 | |
Château Cambon Beaujolais Rouge 2018 | 39,00 | |
Les Têtes Blanches Loire Blanc 2019 | 32,00 | |
Gaillac AOC La Soucarie Rouge 2017-2018 | 37,00 | |
Domaine la Croix Montjoie Bourgogne 2016 blanc | verre la demie la bouteille | 7.75 29.00 44.00 |
Alcools | ||
Johnnie Walker Red / Gin Bombay Sapphire/ J. and B. Filliers Jenever / Ricard / Jack Daniel’s | 9,75 € | |
Vodka / Grand Marnier / Cointreau / Calvados / Amaretto / Limoncello / Bailey’s | 9,75 € | |
Glenlivet pure malt se boit sec / Grappa di Brunello | 11.00 € | |
Poire Williams / Armagnac V.S.O.P / Cognac M. Ragnaud V.S. / Rhum Bacardi 8 ans | 11.00 € | |
Gin Copperhead/Hendrick's | 12.50 € |
Soupe de poissons, croûtons et sa rouille maison | 16.50 | |
Marbré de foie d'oie et de canard, mango chutney, brioche | 22.50 | |
Gratin de moules Jumbo de Zelande, fenouil | 20.75 | |
Emincé de poulet fermier, sauce Biddy, pommes nature | 24.75 | |
Contrefilet minute, p.frites, béarnaise | 28,75 | |
Fish and chips comme à Goodwood (cabillaud frit), sauce rémoulade | 27,50 | |
Carbonnades flamandes à la Gueuze Boon sur toast moutardé, p.frites | 26.25 | |
Vol au vent (poulet fermier), pommes frites | 26.00 | |
Assiette végétarienne gourmande | 19.00 | |
Navarin d'agneau aux légumes de saison | 25.75 | |
Mousse au chocolat belge | 10.00 |
Foto’s
Geschiedenis
In 1968 besluit onze vader en grootvader Albert Niels (1917-1978) Le Café de la Justice over te nemen. Hij koopt het gehele pand.
In die tijd is de Grote Zavel niet de illustere plek die ze nu is. Het was een onbeduidend plein tussen de laag- en de hoogstad van Brussel. Veel kunstenaars houden van het plein: Hergé heeft er zijn atelier, René Magritte and Paul Delvaux zijn vaak te zien in de buurt, de kunstenaarsbeweging COBRA komt samen in de nabij gelegen Strostraat.
Albert Niels beslist om belangrijke werken uit te voeren in samenwerking met de designer Christophe Gevers. Ze hebben een voorliefde voor edele materialen: massief eijk, leder, staal, koper, messing, Henegouwse blauwe hardsteen.
Veel werken van kunstenaars hangen aan de wanden van het restaurant.
Het interieur is toen reeds heel trendy voor de jaren 60, en is tot op heden, nog voor 80 % hetzelfde.
In november 1968 opent Au Vieux Saint Martin zijn deuren.
Vanaf het begin wordt het restaurant een succesverhaal en de omzet groeit gestaag.
Het enige decoratief element dat blijft van Le Café de la Justice is het cult-schilderij “Toi jeune homme ne te désespère point”. Het is een portret van de franse schrijver Lautréamont (1846-1890).
Albert Niels is een groot kunstverzamelaar en in 1965 koopt hij in een openbare verkoop een beeld van Sint Maarten van de XVI eeuw. Hij beslist zijn restaurant naar de patroonheilige van de armen te noemen.
In 1988 beslissen zijn zonen Albert-Jean en Philippe verbouwingswerken uit te voeren gedurende vijf weken. Er wordt een souterrain gegraven waarnaar het sanitair verhuist. Er komt een nieuwe keuken met een baanbrekend ventilatiesysteem. Een ruime banketzaal is geinstaleerd op de eerste verdieping van het restaurant. De werken zorgen voor een verhoging van 30 % van de klantcapaciteit.
Sindsdien worden regelmatig renovatiewerken ondernomen om wat de afgelopen vijftig jaar is opgebouwd te onderhouden en te verfraaien.
Gezin Niels
- 1890: Geboorte van Joseph Niels. Hij is de zoon van landbouwers in het Pajottenland (Hal Enghien Ninove). De veestapel wordt aangetast door ziekte en de vooruitzichten op de boerderij zijn zeer slecht.
- 1908: Joseph Niels beslist naar Groot Brittannië te trekken. Hij gaat aan de slag in het Savoy Hotel in Londen.
- 1915: Joseph Niels komt terug naar Belgïe en hij wordt de directeur van La Taverne Royale in de Koninginnegalerij in Brussel.
- 1924: Joseph Niels vindt het recept van de Filet Américain uit.
- 1926: Opening van het hôtel restaurant Canterbury op de Emile Jacqmainlaan 129.
- 1935: Paviljoen op de Wereldtentoonstelling van Brussel.
- 1940: Overlijden van Joseph Niels. Zijn zonen Albert (1917-1978) en Georges (1919-2000) nemen de zaken over.
- 1948: Opening van de winkel Nielsvins. Albert en Georges Niels nemen de leiding op van het restaurant La Couronne op de Grote Markt van Brussel. Ze zijn eigenaar van het restaurant Claridge in Buenos Aires gedurende twee jaar.
- 1958: De argentijnse overheid vraagt hen om het argentijnse Paviljoen te vertegenwoordigen op de Wereldtentoonstelling van Brussel. Na de tentoonstelling gaan Albert en Georges Niels elk hun eigen weg. Albert Niels werkt samen met zijn drie zonen Michel, Philippe en Albert-Jean.
- 1968: Opening van het restaurant Au Vieux Saint Martin op de Grote Zavel.
- 1971: Opening van het restaurant La Marie Joseph op de Vismarkt.
- 1974: Opening van het restaurant Au Duc d’Arenberg op de Kleine Zavel.
- 1978: Overlijden van Albert Niels. Zijn zonen nemen het roer over maar Michel blijft niet lang.
- 1992: Opening van het restaurant Le Canterbury op de Vijvers van Elsene.
- 2011: Albert-Jean en Philippe Niels gaan elk hun eigen weg en beslissen met hun kinderen samen te werken. Albert-Jean en zijn zoon Frédéric runnen het restaurant Au Vieux Saint Martin.
- 2015: Opening van het restaurant Au Grand Forestier in Watermaal-Bosvoorde.
- 2017: Opening van Les Chambres de Martin boven het restaurant Au Vieux Saint Martin.
- 2018: Opening van het restaurant Au Savoy op het Georges Brugmannplein in Elsene.
- 2020: Opening van Chez Alfred, onze levering en afhaalservice voor gekookte maaltijden.
Contact
Waar vindt u ons ?
GPS 50.8409382, 4.3545055
Ons etablissement is centraal gelegen op de Grote Zavel met een prachtig zicht op de Zavelkerk. De Zavel is de Brusselse wijk van kunst en ambacht. Het restaurant ligt op twee minuten van de Kunstberg (Bozar, Magritte museum,…), op tweehonderd meter van de Waterloolaan waar de mooiste modehuizen zich bevinden en natuurlijk vlak naast de Grote Markt van Brussel.
Grote Zavel, 38
1000 Brussel- +32 (0)2 512 64 76
- +32 (0)2 513 71 87
Zaal directeur : Etienne Pham Duc & Fabrice Somma
- Keukenchef : M. Thierry Strauven